در این مقاله سعی داریم با اینورتر و نحوه عملکرد آن و همچنین کاربرد و مزایای آن آشنا بشیم. به طور کلی، موتورهای الکتریکی نقش به سزایی در زندگی روزمره ما انسان ها دارند. شاید تاکنون نسبت به آنها کاملا بیتوجه بودهاید، یا شاید هم از اینکه چه تعداد از آنها با چه کاربرد هایی مورد استفادهی شما قرار گرفتهاند، اطلاع دارید. عدم آگاهی از چگونگی کنترل موتور میتواند به معنای اتلاف فراوان انرژی باشد؛ در صورتی که تمام تلاش ما در صنعت، جلوگیری از هدر رفتن انرژی است. روشی برای کنترل این موتورها که علاوه بر صرفه جویی در مصرف انرژی، سبب بهبود بهرهوری و کاهش هزینه های نگهداری میشود، استفاده از اینورتر است.
اینورتر که با نام های AC درایو، درایو با سرعت متغیر، درایو با فرکانس متغیر، کنترل دور موتور و VFD نیز شناخته میشود، تقریبا در تمام صنایع کاربرد دارد. دلیل این نام گذاری، کنترل سرعت گردش یک موتور AC است. اینورتر موتور یکی از انواع پرکاربرد اینورتر است، همانطور که از نامش پیداست، مختص استفاده در الکتروموتورهاست. به این نوع اینورترها، مبدل سه فاز به تکفاز و مبدل تک فاز به سه فاز هم گفته میشود. اصطلاح اینورتر به معنای معکوس کننده است و برای وسیلهای به کار برده میشود که جریان مستقیم DC را به جریان متناوب AC تبدیل میکند.
وظیفه اینورتر
اینورتر صنعتی وظیفه کنترل دور الکترو موتور را دارد. اینورتر به VFD که مخفف Variable Frequency Drive و VSD که مخفف Variable Speed Drive است، معروف است. وظیفه اینورتر دقیقا مقابل وظیفهی یک سو کننده است یعنی جریان DC را به AC تبدیل میکند. یکسو کننده ها از اتصال چندین دیود تشکیل شدهاند که الکتریسیته را به یک جهت هدایت میکنند و اجازه نمیدهند به جهت مخالف برگردند.
همانطور که میدانیم دور یک موتور تابعی از فرکانس منبعی است که موتور به طور پیوسته از آن تغذیه میکند. کنترل گر یا کنترلر موتور میتواند به صورت دستی یا اتوماتیک یک موتور را به حرکت درآورد یا از ادامه حرکت آن جلوگیری و آن را متوقف کند. کنترلر موتور در ابعاد گوناگون و برای مصارف مختلف در نظر گرفته شده است، دامنه استفاده از آن از یک کامپیوتر ساده تا خط تولید پیچیده صنعتی را شامل میشود.
در یک الکتروموتور توان ورودی با ولتاژ و فرکانس ثابت به توان خروجی با ولتاژ و فرکانس متغیر به وسیله درایو تبدیل میشود.
مزایای اینورتر صنعتی
دلایل بسیار زیادی وجود دارد که مارا ترغیب می کند از اینوترها استفاده کنیم مانند:
- صرفه جویی در مصرف انرژی و بهبود بهره وری سیستم
- کنترل دور الکترو موتور و سرعت آن
- کنترل گشتاور
- کاهش نویز
- کاهش جریان کشی اولیه الکتروموتور
- از بین بردن ضربه های مکانیکی
- افزایش طول عمر الکترو موتور
- کاهش هزینه ها و اقتصادی بودن
- امکان راه اندازی الکترو موتور و خاموش کردن آن با شیب ملایم
علاوه بر تمامی این نکات مثبت، اینورترها و درایوهای امروزی قابلیت شبکه شدن و تشخیص خطا و ERROR در خط تولید را دارا می باشند، که این مزیت اینورترها باعث افزایش راندمان و کنترل بهتر بر روی خطوط اتوماسیون میشوند. بنابراین صرفه جویی د ر مصرف انرژی، کنترل هوشمند الکتروموتور و کاهش جریان کشی اولیه در هنگام استارت سه دلیل مهم برای انتخاب اینورتر در صنعت می باشد، که یکی از بهترین برند های آن اینورتر ال اس میباشد.
حال که فهمیدیم مزایای یک اینورتر چه چیزی است و چقدر می تواند در موارد مختلف به ما کمک کند بدون درنگ از اینورتر های موجود در ولت استار دیدن کنید.
کاربرد اینورتر صنعتی
عملکرد درایو به این صورت است که برای راه اندازی الکتروموتور سه فاز، به جز قطع و وصل عادی در یک سری مواقع ما نیاز داریم که الکتروموتور با دور موتور کمتر یا بیشتری بچرخد یا مثل مدار ستاره مثلث که راه اندازی به صورت آهسته انجام میگیرد ما میتوانیم از درایو صنعتی که همین کار را به صورت خیلی بهتر انجام میدهد استفاده کنیم.
مزیت اصلی درایو در پاراگراف قبل بیان شد کاهش مصرف انرژی است. اما درایو میتواند به غیر از افزایش راندمان در کاربردهایی که نیاز به کنترل سرعت و گشتاور دقیق نیاز است استفاده شود. در برخی از دستگاهها هم زمان از دو فن یا پمپ استفاده میشود.
درایوهای فرکانس متغیر (اینورتر) با کنترل سرعت دقیق میتوانند اطمینان حاصل کنند که هر دو موتور، با سرعت مورد نظر عمل کرده و در کار هم اخلال ایجاد نمیکنند و یا اینکه یکی بی بار و یکی پر بار نیست و تقسیم بار روی هر دو به درستی انجام میشود پیشرفت در ساخت درایوها باعث شده تا هررنج توانی که موتور القایی ساخته شده است درایو برای آن نیز ساخته شود و به همین دلیل هیچ گونه نگرانی به دلیل سایز موتورها نیز وجود ندارد.
به علت کاربردهای وسیع و قابل دسترس بودن درایوها، اکثر تولید کنندههای چیلر و سیستمهای تهویه به صورت پیش فرض از درایو در تجهیزاتشان استفاده میکنند. به طور مشابه، تولید کنندگان سیستم های پمپ تقویت کننده آب خانگی (بوستر پمپها) نیز کنترلها را به عنوان بخشی از سیستم خود ارائه میدهند که باعث کنترل بهتر و راندمان بالاتر سیستم های پمپ میشود
انواع مختلفی از اینورتر و کنترل دور الکترو موتور در جهان متناسب با کاربری های متفاوت صنعتی تولید می شوند که از جمله آن ها می توان به مواردی مانند: اینورتر تک فاز به سه فاز و اینورتر های سه فاز به سه فاز اشاره کرد.
در متن زیر همانطور که در متن بالا توضیح دادیم کابردهای مهمی که یک درایو صنعتی می تواند داشته باشد را ذکر کردیم:
- فن های صنعتی
- تغییر دور هواکش سانترفیوژ
- کنترل دور فن گلخانه
- پمپ ها
- اینورتر بوستر پمپ
- آسانسورها
- کمپرسورها
- دستگاهایی بافندگی
- دستگاه چاپ
- انواع جرثقیل ها و بالابر ها
- دستگاه های تزریق پلاستیک
تفاوت اینورتر و درایو در چیست؟
درایو صنعتی از اجزای مختلفی تشکیل شده است که در ابتدا برق ورودی که برق AC هست از طریق رکتیفایر یا همان یک سو کننده به برق DC تبدیل میشود. اینجاست که هر پارامتری را که تغییر میدهیم روی این ولتاژ یعنی ولتاژ DC اعمال میشود (باید اشاره کنم که به جز این دو بخش یعنی کانورتر و اینورتر، بخشهای دیگری هم دارد) و از طریق اینورتر به ولتاژ AC تبدیل میشود. در حقیقت اینورتر بخشی از یک درایو محسوب میشود.
روش عملکرد اینورتر
سرعت چرخش موتور را می توان با تغییر فرکانس اعمالی به آن کنترل کرد. برای کنترل سرعت موتور، باید فرکانس را تغییر دهیم و ولتاژ اعمالی را نیز به گونه ای کنترل کنیم که شار میدان مغناطیسی در مقدار بهینه خود باقی بماند. تقریبا انواع اینورترهای کنترل دور بر این اساس کار می کنند که تغذیه AC ورودی را دریافت می کنند، با یکسوسازی آن را به برق DC تبدیل می کنند و با استفاده از اینورتر برق DC موجود را به برق AC با فرکانس های دلخواه تبدیل می کنند و به عنوان خروجی تحویل می دهند. اینورتر بخش کلیدی آن فرایند است، به همین دلیل است که به درایو های کنترل دور، اینورتر نیز می گویند.
در واقع اینوتر ها قادرند فرکانس و سطح ولتاژ را به وسیله تقویت کننده ها به میزان ولتاژ و فرکانس مورد نظر تبدیل کنند و برق ac با ولتاژ و فرکانس مورد نیازرا فراهم نمایند. در واقع دستگاهی که جریان مستقیم DC را به جریان متناوب AC تغییر می دهند. این عملیات توسط ترانسفورماتور های مناسب و مدارها کنترل می شود. اینورتر ها قطعات متحرک ندارند و برای ابزار گسترده ای به کار می روند. عملکرد دستگاه اینورتر اغلب برای تامین جریان AC از منابع DC مثل پنل های خورشیدی و باتری می باشد.
درگاه ورودی و خروجی اینورتر
تمامی اینورترها از درگاه خروجی سه فاز بهره می برند اما از نظر درگاه ورودی به دو دسته ی تک فاز و سه فاز تقسیم می شوند. اینورترهایی که داری توان 3 اسب بخار وپایین تر از آن هستند از ورودی تک فازو اینورترهایی که بالای 3 اسب بخار هستند از ورودی سه فاز برخوردار هستند. اینورترها دارای یک خروجی هستند اما جریان خروجی آنها به شکل متنوع ازجمله معمولی، پله پله، موج مربعی و سینوسی خالص خارج می شود.
انواع اینورتر از لحاظ ولتاژ ورودی و خروجی
- اینورتر تک فاز به تک فاز: اینورتر ورودی تک فاز، خروجی تک فاز
- اینورتر تک فاز به سه فاز: اینورتر ورودی تک فاز، خروجی سه فاز 220 ولت
- اینورتر سه فاز به سه فاز: اینورتر سه فاز ورودی، خروجی سه فاز 380 ولت
قیمت اینورتر
قیمت اینورتر، باتوجه به مدل و نوع کاربری آن متفاوت است که به عواملی مانند تک فاز و سه فاز بودن و از همه مهم تر به کیلووات اینورتر بستگی دارد، البته که کاربری سبک و سنگین بودن اینورتر در قیمت آن تاثیر زیادی دارد. بطور مثال اینورتر مناسب برای کاربری پمپ و فن قیمت مناسب تری نسبت به قیمت اینورتر با کاربری بالابر و جرثقیل دارند. در فروشگاه ولت استار می توانید یک اینورتر با کیفیت و قیمت خوب و تهیه کنید و خریدی رضایت بخش داشته باشید.
خرید اینورتر
ولت استار به عنوان مرجع خرید آنلاین تجهیزات برق صنعتی و ساختمانی، مفتخر است که با بهترین قیمت و بالاترین کیفیت برند های متنوع اینورتر و درایو را عرضه نماید. شما میتوانید با شماره گیری هر یک از شماره های زیر جهت استعلام و خرید؛ خرید اینورتر خود را نهایی کنید:
شماره تلفن تماس با ما: 09058924841
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.