در ابتدا با کلید مینیاتوری و اجزای آن آشنا می شویم و سپس معیارهای انتخاب کلید مینیاتوری و همچنین فاکتورهایی که در یک خرید لازم است را توضیح می دهیم.
کلید مینیاتوری چیست؟
کلید مینیاتوری امروزه بحث ایمنی برق در ساختمان تحت قوانین پذیرفته شده سازمان نظام مهندسی ساختمان انجام شده و برآن تاکید شده است. به همین علت وسایل حفاظتی متعدد برای تأمین امینت برق کشی ساختمانی و صنعتی مورد توجه قرار گرفته است. فیوز یا کلید مینیاتوری یکی از این ابزارها است که ساختمان داخلی شبیه فیوز آلفا دارد. و به واسطۀ خصوصیات منحصر به فردی همچون قابل استفاده بودن بعد از هر بار قطع و قطع همزمان سه فاز کاربرد فراوانی دارند.
رنج جریانی تولید کلید های مینیاتوری به ترتیب عبارت است از ۱، ۲، ۴، ۶، ۱۰، ۱۶، ۲۰، ۲۵، ۳۲، ۴۰، ۵۰، ۶۳ و در بعضی برند ها در رنج ۸۰، ۱۰۰ و ۱۲۵آمپر که البته بسیار محدود هستند. لازم به ذکر است که تقریباً تمامی انواع کلید مینیاتوری موجود در بازار ایران برای مصارف برق با جریان AC تولید میشوند و کلید های مینیاتوری برای مصارف برق با جریان DC بسیار کم و محدود است. کلید های مینیاتوری برای مصارف برق با جریان DC بیشتر در بخش های مخابراتی و الکترونیکی کاربرد داشته و در دسته بندی کلید های مینیاتوری خاص قرار میگیرند. برای کسب اطاعات بیشتر میتوانید وارد مقاله کلید یا فیوز مینیاتوری شوید که در آن به کاربرد و انواع کلید مینیاتوری می پردازیم.
اجزای کلید مینیاتوری
بدنه: بدنه تمام اجزا داخلی کلید مینیاتوری را داخل خود نگه میدارد و از آنها در مقابل گرد وخاک محافظت میکند. مواد تشکیلدهنده بدنه ها عایق هایی مانند پلاستیک و سرامیک ها میباشند.
اتصالات: MCB دارای دو اتصال ثابت و متحرک هستند.
اهرم: MCB به وسیله اهرم روشن و خاموش میشوند.
ضامن مکانیکی: برای نگهداری اتصال ها زیر کشش فنر درحالت روشن بودن کلید در MCB تعبیه شده است.
بی متال: بی متال با سنجش جریان طولانی مدتی که بیشتر از جریان نامی باشد، حفاظت اضافه بار را انجام میدهد.
مگنت یا آهنربا: مگنت ها با آزاد کردن ضامن مکانیکی باعث حفاظت آنی در مقابل اتصال کوتاه میشوند. هنگامی که جریان گذرا از سیم پیچ از یک مقدار خاص (معمولاً بیش از ۸ برابر جریان نامی) بیشتر شود، مگنت فعال میشود. مگنت در حالت اضافه بار فعال نمیشود.
جرقه گیر: جرقه گیر برای شکستن و خاموش کردن جرقه استفاده میشود.
کلید مینیاتوری چگونه کار میکند؟
نگهداری در مقابل اضافه بار توسط دو نوار فلزی (بیمتال) با آلیاژهای مختلف و براساس اختلافِ ضریب انبساط طولی دو فلز انجام میشود، در حالی که برای حفاظت در مقابل اتصال کوتاه از سیم پیچ ها و به وسیله فرایند الکترومغناطیسی استفاده شده است.
حفاظت در مقابل اضافهبار
نگهداری در مقابل اضافه بار با استفاده از دو فلز مختلف انجام میگیرد که به طور متداول از جنس برنج و فولاد ساخته شده و در راستای یکدیگر قرار گرفتهاند. فرایند به این صورت است که در زمان عبور جریان نامی هیچ گونه خمش ایجاد نمیشود ولی درزمان ایجاد جریان اضافی و یا اضافهبار در مدار، به دلیل وجود گرمای ناشی از اضافه جریان یکی از نوارها خم گردیده و باعث ایجاد تریپ در سیستم میگردد.
حفاظت در مقابل اتصال کوتاه
خطا در زمان اتصال کوتاه بدین صورت است که سیم پیچ حامل جریان، باعث ایجاد میدان مغناطیسی و حرکت شارش مغناطیسی به سمت قطعه ثابت میشود. درزمانی که جریان نامی از این سیم پیچ عبور کند هیچ خطایی پدیدار نخواهد شد چرا که میدان مغناطیسی توان حرکت فنر را نخواهد داشت ولی در زمان عبور جریان بالا، میدان مغناطیسی قدرتمندی توسط سیم پیچ ایجادشده که در پی آن فنر آزاد شده و کلید مدار را قطع میکند.
با ترکیب حفاظت های اتصال کوتاه و اضافه جریان و استفاده از این فناوری در کلید مینیاتوری یک حفاظت بسیار ایمن و ارزان قیمت در تابلو ها پدید آمده است که باعث استفاده از این نوع کلید در تمام تجهیزات الکتریکی شده است.
راهنمای خرید کلید مینیاتوری
برای انتخاب یا خرید کلید مینیاتوری باید به نکات مختلفی توجه کنید، در زیر لیستی از مواردی که باید در هنگام انتخاب کلید مینیاتوری به آن توجه کنید، قرار داده ایم.
آمپر مناسب
حتماً کلید مینیاتوری، مناسب با جریان مصرفی انتخاب کنید. پس از محاسبهی جریان مصرفی، کلیدی را انتخاب کنید که یک رده از جریان مورد نیاز شما بیشتر باشد. مثلاً اگر جریان مصرفی شما 16 آمپر است کلید مینیاتوری مناسب برای شما 20 آمپر است. علت این که باید از کلید مینیاتوری با آمپری بیشتر استفاده کنید به وظیفه کلید برمیگردد، زیرا که کار اصلی کلید مینیاتوری این است که در هنگام اضافه جریان، برق را قطع کند بنابراین درصورتی که شما کلیدی با آمپری برابر با آمپر جریان مصرفی انتخاب کنید کلید به اصطلاح خواهد پرید.
سیم مناسب
ترمینال های استفادهشده در اکثر کلید های مینیاتوری بهطوری طراحی شدهاند که توانایی اتصال ایمن برای سیم و کابل هایی با قطر 1 تا 16 میلی متر مربع را دارا هستند. ولی استفاده از سیم های ضعیف تر از جریان مصرفی باعث افزایش دمای سیم و ترمینال کلید مینیاتوری میشود که علاوه بر خطر آتش سوزی باعث ذوب شدن و تغییر شکل دادن مواد در پایانه های کلید مینیاتوری میشود. از طرفی با تغییر شکل دادن ترمینال های مینیاتوری آنها گشاد میشوند و همین گشاد شدن موجب لغزش و تکان خوردن سیم برقی که در پایانه های ترمینال متصل است میشود که این تکان باعث آمپر کشیدن و داغ شدن زیاد کلید مینیاتوری می شود.
محل نصب
توجه داشته باشید که کلید مینیاتوری نباید در محیط هایی که دارای دمای بالا، رطوبت، گردوغبار، گازهای سمی و زیاد هستند نصب شوند تا از بروز حوادثی مثل آتشسوزی و یا کارکرد نامناسب فیوز جلوگیری شود. همچنین باید کلید مینیاتوری را در مکانی نصب کنید که در دسترس عموم نباشد، بهعنوان مثال کلید مینیاتوری تابلو اعلام حریق نباید به راحتی در دسترس عموم باشد تا به آسانی توسط افراد غیرمتخصص دستکاری، خاموش و یا خراب شود.
استفاده کردن از شینه
حتماً جهت اتصال کلید های مینیاتوری به هم از شینه مینیاتوری یا باسبار استفاده کنید. این شینه ها برای انواع کلید های مینیاتوری در انواع آمپرها وجود دارد و از داغ شدن ترمینال ورودی مینیاتوری جلوگیری میکنند.
انتخاب بر اساس نوع عملکرد کلید
جریان بیش ازحد، با گرم کردن و ذوب کردن سریع سیم فیوز، آن را منفجر میکند. درنتیجه فیوز مینیاتوری اتصال الکتریکی را قطع میکند و با این کار، از بقیه مدار الکتریکی محافظت میکند. فیوزهای مینیاتوری معمولاً در جریان بیشازحد، از بین نمیروند و مجدداً قابلاستفاده هستند.
توجه به اطلاعات روی کلید
خیلی از مواقع پیش میآید که به دلیل عدم توجه به نوشته های روی کلید مینیاتوری محصولی را اشتباه میخریم. و به اطلاعات درج شده روی کلید مینیاتوری توجه نمیشود، و همین کم توجهی موجب ایجاد حریق و یا برق گرفتگی میشود.
معیارهای انتخاب کلید مینیاتوری
- کاربرد مدنظر: با توجه به کاربرد می توانیم با دقت بهتری کلید مینیاتوری مناسب را انتخاب کنیم.
- دمای عملیاتی: دمایی که در آن کلید بدون هیچ ایرادی بتواند کار کند.
- قدرت قطع: ماکسیمم جریان اتصال کوتاهی که کلید می تواند در برابر آن مقاومت کرده و به درستی عمل کند.
- فرکانس کاری: فرکانسی که کلید برای عمل در آن طراحی شده است.
- ولتاژ عملیاتی: ولتاژی که کلید برای عمل در آن طراحی شده است.
برترین برند های تولید کننده کلید مینیاتوری (برندهای موجود در بازار ایران)
شرکت های معتبری درحال تولید انواع کلید مینیاتوری هستند، بعد از انتخاب و اولیت بندی براساس راهنمای خرید، نوبت به انتخاب برند می رسد. برترین برند های تولید کننده ی کلید مینیاتوری که در بازار ایران موجود است شامل موارد زیر است.
- کلید مینیاتوری اشنایدر (SCHNEIDER)
- کلید مینیاتوری پارس فانال (PARS FANAL)
- کلید مینیاتوری هیوندای (HYUNDAI)
- کلید مینیاتوری ال اس(LS)
- کلید مینیاتوری کاوه (KAVEH)
- کلید مینیاتوری چینت(CHINT)
خرید با ولت استار
ولت استار با وجود فروشگاه فیزیکی معتبر با بیش از نیم قرن سابقه در خیابان لاله زار جنوبی در صدد است تا اطمینان شما مشتریان گرامی را جلب نماید، با اطلاعات مفیدی که درباره ی انتخاب کلید مینیاتوری در این مقاله به دست اوردید شما می توانید انواع برند های کلید های مینیاتوری از جمله اشنایدر، پارس فانال، هیوندای، ال اس، کاوه و چینت را از ولت استار با بهترین قیمت خریداری نمایید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.